Bivši američki predsednik optužio Netanjahua za izdaju

Bivši američki predsednik Donald Tramp kritikovao je bivšeg izraelskog premijera Benjamina Netanijahua zbog čestitke koju je uputio predsedniku SAD Džou Bajdenu kada je pobedio na prošlogodišnjim izborima, preneo je danas jedan izraelski list.

Tramp je optužio bivšeg izraelskog lidera za nelojalnost, navodeći da je on lično pomogao Netanijahuu tokom izraelskih izbora tako što je preokrenuo višedecenijsku američku politiku i podržao pretenzije Izraela na teritoriju zaplenjenu u ratu, prenosi agencija AP.

U intervjuima datim ranije ove godine izraelskim medijima, Tramp je izrazio bes zbog snimka koji je kružio internetom, a na kojem Netanijahu čestita Bajdenu.

- Niko nije učinio više za Bibi. I sviđao mi se Bibi. I dalje mi se sviđa Bibi - rekao je Tramp u komentarima koje je objavio izraelski list Jediot Aharonot, koristeći Netanijahuov nadimak Bibi.

- Ali volim i odanost. Bibi je mogao da ćuti. Napravio je strašnu grešku. Ko ga j*be - dodao je Tramp.

Čini se da je Trampa posebno razbesneo video koji je Netanijahu objavio 20. januara, na dan inauguracije Bajdena, u kojem je Netanijahu rekao da on i Bajden imaju "toplo lično prijateljstvo koje traje mnogo decenija".

- Od tada nisam razgovarao sa njim - rekao je Tramp.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Netanjahu

#bivši američki predsednik

#natanijahu

#premijer izraela

#tramp

#tramp opsovao

#tramp optužio za izdaju