Arheolozi su pronašli tri jezika napravljena od zlata

Arheolozi su otkrili ostatke tri drevna egipatska stanovnika — muškarca, žene i deteta — opremljene jezicima od zlatne folije, blago koje je verovatno trebalo da im pomogne da razgovaraju sa bogovima u zagrobnom životu, saopštilo je egipatsko ministarstvo turizma i antikviteta.

Mumije su pronađene u dve susedne grobnice. U jednoj od grobnica, koju su opljačkali pljačkaši grobova, nalazili su se ostaci žene i trogodišnjeg deteta, a imala je krečnjački sarkofag sa poklopcem u obliku žene, navodi Ahram Online. Ali čovekov grob, iz 26. dinastije (664. pre nove ere do 525. pre nove ere), poznat i kao period Saite, bio je netaknut.

- Ovo je veoma važno, jer se retko može naći grobnica koja je potpuno zapečaćena -rekla je Ester Pons Melado, kodirektor arheološke misije Oksirinhusa, za The National, novine koje pokrivaju Bliski istok.

Istraživači Arheološke misije Oksirinha, koju zajedno vode egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta i Univerzitet u Barseloni, pronašli su nalaz na arheološkom nalazištu Oksirinhus, u blizini današnjeg grada El Bahnasa, oko 100 milja (160 kilometara). ) južno od Kaira. Oksirinh je bio glavni grad 19. noma, ili provincije, Gornjeg Egipta, navodi se na veb stranici misije. Poznat je po papirusima Okirhinchus, ili starogrčkom, latinskom i drugim jezicima napisanim na stotinama hiljada papirusa koji datiraju iz trećeg veka pre nove ere. do sedmog veka nove ere.

Dve novootkrivene grobnice doprinose istoriji drevne prestonice. Čovekova grobnica je sadržala mumiju pokopanu u sarkofagu od krečnjaka sa poklopcem u obliku čoveka, kao i četiri tegle sa baldahinom dizajnirane da drže pokojnikove organe, amajlije uključujući skarabeja, zelene perle i oko 400 pogrebnih figurica, poznatih kao ušabti, izrađene od fajanse ili glazirane keramike, izvestio je The National.

Identitet muškarca, žene i deteta je nepoznat, ali se arheolozi nadaju da će iskopavanja koja su u toku otkriti još tragova. Ovo je drugi put ove godine da su arheolozi pronašli zlatne jezike u drevnim egipatskim sahranama.

U januaru je egipatsko ministarstvo turizma i antikviteta objavilo otkriće 2.000 godina stare mumije sa zlatnim jezikom u Taposiris Magna, arheološkom nalazištu na egipatskoj obali Sredozemnog mora. Možda je taj pojedinac dobio zlatni jezik kako bi mu pomogao da govori u zagrobnom životu, posebno božanstvu poput Ozirisa, boga podzemlja, preneo je Live Science.

Autor: redportal.rs

#Egipat

#grobnica

#mumije

#zlatni jezici