Tajvan sad ima samo 14 formalnih diplomatskih saveznika, uglavnom u Latinskoj Americi i na Karibima

Nikaragva je juče prekinula dugogodišnje diplomatske veze sa Tajvanom, prebacujući odanost na Peking u znak priznanja politike Kineske Komunističke partije jedne Kine.

- Vlada Republike Nikaragve danas prekida diplomatske odnose sa Tajvanom i prestaje da ima bilo kakve kontakte ili zvanične odnose. Narodna Republika Kina je jedina legitimna vlada koja predstavlja celu Kinu, a Tajvan je neotuđivi deo kineske teritorije - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Tajvan je brzo reagovao, izrazivši "bol i žaljenje" zbog te odluke, rekavši da je predsednik te centralnoameričke zemlje Danijel Ortega zanemario prijateljstvo naroda Tajvana i Nikaragve. Ovaj potez Nikaragve ostavlja Tajvan sa samo 14 formalnih diplomatskih saveznika, uglavnom u Latinskoj Americi i na Karibima, zajedno sa nekoliko malih država.

Raskid sa Tajvanom je udarac za Sjedinjene Države, nakon meseci zategnutih odnosa između Ortege i Vašingtona, i došao je onog dana kada je američki Stejt department saopštio da je uveo sankcije Orteginom savetniku za nacionalnu bezbednost Nestoru Monkadiju Lau, rekavši da upravlja šemom uvoza i carinskim prevarama kako bi obogatio članove Ortegine vlade.

Američki predsednik Džo Bajden je prošlog meseca kritikovao Ortegu, nazvavši predsedničke izbore u Nikaragvi "pantomimom" jer je bivši marksistički gerilac i protivnik SAD iz Hladnog rata pobedio na izborima i osvojio četvrti mandat.

Potez Nikaragve takođe je usledio nakon pretnji novih lidera Hondurasa da će prekinuti veze sa Tajpejem. Međutim, nakon prošlomesečnih izbora u Hondurasu, tim budućeg predsednika Ksiomara Kastra donekle je podneo ostavku na tu funkciju.

Autor: redportal.rs

#Nikaragva

#Tajvan

#kina