Lokalne vlasti širom Severne Koreje započele su pripreme za proslavu Kimovog rođendana 8. januara tako što građane primoravaju da finansijski, ali i u naturi, pomognu proizvodnju slatkiša

Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji u Severnoj Koreji, sva deca najizolovanije zemlje sveta će i za ovaj rođendan Kim Džong Una biti obradovana slatkišima. Ali, poklon-bombone voljenog vođe ovog puta će morati da plate roditelji iz svog džepa.

Lokalne vlasti širom Severne Koreje započele su pripreme za proslavu Kimovog rođendana 8. januara tako što građane, od kojih su mnogi na ivici gladi, primoravaju da finansijski, ali i u naturi, pomognu proizvodnju slatkiša, javlja Radio Slobodna Azija

U vreme kad se zemlja suočava s nestašicom hrane za koju stručnjaci kažu da je gotovo jednako strašna kao glad iz devedesetih godina prošlog veka, nacionalni projekat pravljenja dovoljne količine bombona uzrokovao je ogroman pad zaliha brašna i šećera, udvostručivši cene ovih inače deficitarnih artikala.

- Cena kilograma brašna skočila sa 12.000 vona (2,40 dolara) na 30.000 vona (šest dolara). Cena šećera je takođe skočila sa 13.000 na 25.000 vona - rekao je jedan stanovnik Unsana, provincije Južni Pjongan, severno od glavnog grada Pjongjanga, za Korejsku službu RFA.

Ovaj stanovnik Unsana, koji je iz bezbednosnih razloga zatražio anonimnost, kaže da su cene brašna i šećera skočile zato što je centralna vlada naredila da svaka provincija mora da proizvodi i isporučuje slatkiše kao poklone deci od Kim Džong Una za njegov rođendan 8. januara.

Darovanje slatkiša deci za rođendan lidera zemlje ili njegovih prethodnika je dugogodišnja tradicija u Severnoj Koreji, koja potiče još iz doba Kimovog dede, osnivača države Kim Il Sunga.

Na početku vladavine Kim Džong Una slatkiši su 8. januara isporučivani budućim majkama i učenicima u vrtićima i osnovnim školama, ali je od 2019. vlada poklanjanje slatkiša proširila na svako dete širom zemlje, kojima će biti uručeni 1. januara.

Kako se saznaje, količina uvezenog brašna i šećera koji su dostupni na tržištu provincija veoma je ograničena, jer je prekogranična trgovina obustavljena. Postojeća ekonomska kriza i rasprostranjena nestašica hrane pre svega su posledica toga što je između Severne Koreje i Kine još pre gotovo dve godine, na samom početku pandemije korone, obustavljena svaka trgovina. Zato se očekuje da će cene brašna i šećera nastaviti da rastu sve dok fabrike ne završe s proizvodnjom slatkiša za Kimov rođendan.

- Za kupovinu sirovina za konditorske proizvode okružna stranka je direktno nametnula taksu od 5.000 vona za svako domaćinstvo - rekao je drugi izvor iz Severne Koreje.

Lokalne vlasti imaju rok da proizvodnju poklon-bonbona završe do 20. decembra, pa su počele direktnu kontrolu distribucije brašna i šećera u okruzima kako bi se prehrambenim pogonima obezbedila dovoljna količina sirovina. Rezultat toga je da je u slobodnoj prodaji još manja količina ovih artikala.

- Čak su zahtevali da svaka kuća obezbedi jedno jaje za proizvodnju konditorskih proizvoda. Pošto ljudi jaja za donaciju moraju da kupuju na lokalnom tržištu, na tržištu ponestaje jaja. Stanovnici su nezadovoljni što im vlasti na taj način iz džepova izvlače poslednju paru - objašnjava jedan severnokorejski izvor.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un poručio je da vojni obrazovni sistem zemlje mora da udvostruči napore da bi dao oficire koji "ostaju apsolutno lojalni" vladajućoj stranci u zemlji, izvestila je državna agencija KCNA.

Kim je na Osmoj konferenciji vojnih prosvetnih radnika Korejske narodne armije istakao potrebu da se svi vojni prosvetni radnici pripreme da budu istinski vojnici neizmerno odani ideji i rukovodstvu Radničke partije, jer su primećena odstupanja zbog nedostatka ideološke svesti.

Autor: redportal.rs

#Kim Džong Un

#Severna Koreja

#deca

#pokloni