Kineski izvoz je podstaknut inostranom tražnjom u vreme kada su se drugi konkurenti širom sveta suočavali sa izazovima zbog kontrola povezanih sa koronavirusom

Kineski izvoz je u novembru porastao 21,4%, ali je usporen u odnosu na prethodni mesec, dok je uvoz takođe porastao kao rezultat rastuće domaće tražnje.

Izvoz od 325,5 milijardi dolara veći je za 21,4 % u odnosu na isti period prošle godine, ali manji od oktobarskog rasta od 27,1%, pokazuju danas objavljeni podaci Carinske službe. Uvoz je u novembru porastao 31,7% na 253,8 milijardi dolara, 20,6% više u odnosu na mesec ranije.

Kineski izvoz je podstaknut inostranom tražnjom u vreme kada su se drugi konkurenti širom sveta suočavali sa izazovima zbog kontrola povezanih sa koronavirusom. Jači uvoz pokazuje da se domaća tražnja oporavlja od pada uzrokovanog državnim kreditnim kontrolama u industriji nekretnina. Ekonomski rast je pao na neuobičajeno niskih 4,9% na godišnjem nivou u kvartalu koji se završava u septembru.

- Izvoz i uvoz bili su iznad očekivanja prošlog meseca zahvaljujući jačoj tražnji i ublažavanju nestašice poluprovodnika - rekao je analitičar Capital Economics-a.

Prema njegovim rečima, pojava omikronske varijante virusa u kratkom roku će verovatno podržati potražnju za kineskim izvozom, ali je neizvesno kakav će biti dugoročni uticaj tog soja.

Autor: redportal.rs

#izvoz

#kina

#uvoz