Kompanija sada radi na ažuriranoj vakcini kao odgovoru na soj omikron

- Ljudi će verovatno morati da se vakcinišu protiv Covid-19 u godinama koje dolaze - rekao je šef kompanije Fajzer dr Burla za BBC.

On smatra da će to biti neophodno za održavanje "veoma visokog nivoa zaštite". Velika Britanija je već obezbedila dodatnih 114 miliona doza Fajzer i Moderna vakcina koje će biti isporučene u naredne dve godine.

Burla je dao izjavu za BBC uoči pojave omikrona, prvog identifikovanog u Južnoj Africi, i pre objave da je vlada u Londonu potpisala ugovore o kupovini dodatnih 54 miliona doza Fajzer i 60 miliona doza Moderna za 2022. i 2023. godinu.

Sporazumi uključuju pristup modifikovanim vakcinama ako je potrebno za borbu protiv omikrona i budućih varijanti, saopštilo je ministarstvo zdravlja. Dr Burla je primetio da je Fajzer već napravio ažurirane vakcine kao odgovor na beta soj, takođe prvi put identifikovan u Južnoj Africi, i delta varijantu, prvi put otkrivenu u Indiji.

Kompanija sada radi na ažuriranoj vakcini kao odgovoru na soj omikron, koja može biti spremna za 100 dana. Burla kaže da su vakcine pomogle da se spasu milioni života tokom pandemije i da bi bez njih "osnovna struktura našeg društva bila ugrožena".

Do kraja godine, Fajzer očekuje da će isporučiti tri milijarde doza svoje vakcine, a četiri milijarde su planirane za sledeću godinu. Fajzer će ove godine ostvariti najmanje 35 milijardi dolara u prodaji vakcina protiv Covid-19, a njihova cena akcija raste.

Autor: redportal.rs

#Fajzer

#Vakcina

#vakcijacija