Podržava inicijativu da vakcinacija protiv COVID-19 bude obavezna i zabranu ulaska nevakcinisanih u neesencijalne prodavnice

Olaf Šolc, koji bi sledeće nedelje trebalo da preuzme funkciju nemačkog kancelara, podržava inicijativu da vakcinacija protiv COVID-19 bude obavezna i zabranu ulaska nevakcinisanih u neesencijalne prodavnice, naveli su danas neimenovani izvori.

Šolc i odlazeća kancelarka Angela Merkel sastali su se danas sa regionalnim liderima kako bi razgovarali o tome kako odgovoriti na porast broja infekcija u četvrtom talasu pandemije.

Prema izvorima upoznatim sa razgovorima, Šolc je na sastanku rekao da se zalaže za međustranačku inicijativu da vakcine postanu obavezne, uz nadu da bi to moglo da se primeni do kraja februara.

Susedna Austrija, koja poput Nemačke ima relativno nisku stopu vakcinacije u poređenju sa ostatkom zapadne Evrope, ranije ovog meseca objavila je planove da vakcine postanu obavezne od februara.

Šolc se takođe zalaže za to da prodavnice koje nisu od suštinske važnosti zahtevaju od kupaca da pokažu dokaz o vakcinaciji ili oporavku od COVID-19, navode isti izvori. Nemački Institut za zarazne bolesti Robert Koh izvestio je danas da je u proteklih nedelju dana zaraženo 452,2 osobe na 100.000 ljudi, što je neznatno manje u odnosu na jučerašnjih 452,4.

To je bio prvi pad od početka novembra. Uprkos tome, broj novih dnevnih slučajeva je u protekla 24 sata blago porastao u odnosu na prošlu nedelju, na 45.753, a zabeleženo je još 388 smrtnih slučajeva, što je najveća dnevna brojka od početka marta. Time je ukupan broj umrlih u Nemačkoj od početka pandemije porastao na 101.344.

Autor: redportal.rs

#Nemačka

#obavezna vakcinacija

#olaf šolc