Direktor Gamaleja instituta Aleksandar Ginsburg rekao je da, ukoliko bude potrebno, vakcina na omikron može da se razvije za 10 dana

Tvorci ruske antikovid vakcine Sputnjik V saopštili su da bi mogli svetu da distribuiraju na stotine miliona doza vakcina protiv omikron soja do 20. februara, izjavio je danas šef Ruskog direktnog investicionog fonda (RDIF).

- Gamaleja institut veruje da Sputnjik V i Sputnjik lajt neutrališu omikron jer su efikasne protiv svih ostalih sojeva. Malo je verovatno da je potrebna modifikacija vakcine, zato možemo da distribuiramo nekoliko stotina miliona buster doza za Sputnjik do februara 2022. godine - naveo je Dimitrijev, preneo je TASS.

On je takođe rekao da više od tri milijarde doza vakcina protiv novog soja koronavirusa mogu biti dostupne u 2022. godine. Prema RDIF-u, Gamaleja centar je počeo da razvija novu verziju Sputnjika V i Sputnjika lajt, koji neutrališe omikron.

Direktor Gamaleja instituta Aleksandar Ginsburg rekao je da, ukoliko bude potrebno, vakcina na omikron može da se razvije za 10 dana, a da je za dobijanje neophodne licence za distribuciju potrebno oko 50 dana.

Autor: redportal.rs

#Gamaleja institut

#Omikron

#Vakcina

#novi soj

#rusija