Novi problem sa evropskim regulacionim telima.

Kompanije Gugl i Apple našli su se u novom problemu s evropskim regulacionim telima. Ovog puta je regulator za zaštitu tržišnog takmičenja u Italiji izrekao kazne kompanijama od 10 miliona evra, zbog agresivne prakse povezane s komercijalnom upotrebom korisničkih podataka.

Italijanski regulator je u saopštenju naveo kako navedene kompanije nisu precizirale način prikupljanja i korišćenja podataka korisnika svojih usluga. Tvrdi se da sistem dizajniran tako da, kada korisnici tek postavljaju svoj korisnički račun na Gugl, nameće usvajanje uslova i pravila korištenja njihovih podataka.

Izrečena kazna italijanskog regulatora je najviša moguća za ovakve slučajeve. Iz Gugla i Apple-a su najavili žalbu na donesenu odluku, prenosi Reuters.

- Omogućujemo transparentnost kakve nema u industriji te mogućnost kontrole svim korisnicima, tako da oni mogu birati koje informacije žele deliti te kako ih se može koristiti - naveli su iz Apple-a.

Gugl je u saopštenju istakao kako su sledeli fer i transparentnu praksu koja korisnicima pruža korisne usluge, te da im omogućuju jasne informacije oko njihovog korištenja.

Autor: Redportal.rs

#Italija

#apple

#gugl