Kompanija je saopštila da novi podaci i dalje podržavaju da je lek efikasan u lečenju blagog do umerenog COVID-19

Lek Merk protiv COVID-19 nije tako efikasan kao što se ranije mislilo, saopštila je danas farmaceutska grupa, nakon što je potpuna analiza rezultata testiranja dala nove podatke o njegovoj efikasnosti u smanjenju hospitalizacija i smrti.

Kompanija je saopštila da je njen oralni lek, molnupiravir, pokazao relativno smanjenje rizika od 30% u poređenju sa početnim testiranjem kod svih 1.400 pacijenata u studiji.

Prošlog meseca je smanjenje rizika od hospitalizacije i smrti bilo "otprilike" 50%. U potpunoj analizi, prijavljen je jedan smrtni slučaj u grupi koja je primala molnupiravir.

Kompanija je saopštila da novi podaci i dalje podržavaju da je lek "efikasan u lečenju blagog do umerenog COVID-19 kod odraslih sa visokim rizikom za progresiju bolesti".

Molnupiravir, koji je razvijen zajedno sa Ridgeback Biotherapeutics i takođe poznat kao lagevrio, odobren je za upotrebu u Velikoj Britaniji. Ovo razmatraju i evropski regulatori. Merk je potpisao sporazum sa Fondom za lekove kako bi lek bio dostupan siromašnijim zemljama.

Podaci o lekovima kompanije Fajzer, na osnovu 1.200 ispitanika, pokazali su da je rizik od hospitalizacije i smrti smanjen za 89%. Merk je 11. oktobra podneo zahtev za odobrenje molnupiravira u Sjedinjenim Državama na osnovu privremenih podataka.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Merk

#lek