To su siganali koje potencijalni počinilac može da objasni na različite načine, poput flertovanja, osmeha, namigivanja

Slovačka policija u svojim preporukama za sprečavanje silovanja navodi da žene treba da izbegavaju mračna mesta posle zalaska sunca, kao i žurke sa alkoholom i narkoticima, koji mogu da "isprovociraju nasilničko ponašanje".

Žene takođe ne bi trebalo da šalju mešane seksualne signale i nepotrebno provociraju, navodi se u preporukama objavljenim na zvaničnom sajtu slovačke policije.

Na pitanje slovačkog portala Euractive šta se podrazumeva pod mešanim seksualnim signalima, portparol policije je rekao da se to može shvatiti kao ponašanje potencijalne žrtve, koje potencijalni počinilac može da objasni na različite načine, poput flertovanja, osmeha, namigivanja i sl.

- Saveti koje je policija dala na svom sajtu funkcionišu prema stereotipnom mišljenju da je silovanje počinio nepoznati počinilac sakriven u žbunju - rekla je Johana Nejedlova iz češke nevladine organizacije Consent.

Zuzana Očenašova iz Koordinacionog metodološkog centra za prevenciju nasilja nad ženama istakla je da žene u većini slučajeva trpe nasilje od partnera ili ljudi koje poznaju.

Istraživanje Centra pokazuje da samo u 12% slučajeva žene nisu poznavale počinioca. Svaki peti ispitanik naveo je da nije prijavio nasilje zbog nepoverenja u policiju, što je najveći procenat u Evropskoj uniji.

Autor: redportal.rs

#silovanje

#skesulani siganli

#žene