Prema odluci iračkog parlamenta iz januara 2020. godine, irački političari su tražili povlačenje američkih trupa iz ove zemlje

Irak i Sjedinjene Države su se u julu dogovorile da povuku sve američke borbene trupe iz Iraka do kraja godine.

Agencija Anadolija javlja da će prema sporazumu strane snage napustiti Irak u roku od 15 dana. General-major Tahsin al-Kafadži, portparol zajedničke operativne komande, rekao je iračkoj državnoj novinskoj agenciji da se odlazak stranih trupa odvija po planu. On je, međutim, dodao da će u vojnoj bazi Ain al-Asad ostati ograničeno strano prisustvo.

- Većina borbenih snaga napustila je Irak, ostavljajući samo savetnike i one koji rade u oblasti obaveštajne službe, izviđanja i obuke - dodao je al-Kafadži.

Na poziv iračke vlade, SAD od 2014. godine predvode međunarodnu koaliciju u borbi protiv Islamske države. Američke vojne baze u Iraku bile su meta niza raketnih napada poslednjih meseci, a Vašington često okrivljuje oružane frakcije lojalne Iranu. Prema odluci iračkog parlamenta iz januara 2020. godine, irački političari su tražili povlačenje američkih trupa iz ove zemlje.

Autor: redportal.rs

#SAD

#irak

#trupe