Porez na benzin će biti smanjen na minimum koji dozvoljava Evropska unija

Poljska će smanjiti poreze na benzin, gas i struju i obezbediti novčanu pomoć domaćinstvima u okviru programa vrednog do 10 milijardi zlota (2,4 milijarde dolara), koji je osmišljen s ciljem da pomogne Poljacima da se izbore sa visokom inflacijom, izjavio je danas premijer Mateuš Moravjecki.

- Poljska vlada radi na ublažavanju, zaštiti (građana) od ovog rasta inflacije - rekao je Moravjecki na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Porez na benzin će biti smanjen na minimum koji dozvoljava Evropska unija, na pet meseci počev od 20. decembra, dodao je on.

Porez na dodatu vrednost (PDV) na gas biće srezan od januara do marta na 8,0 odsto sa sadašnjih 23 procenta, a PDV na električnu energiju će u prva tri meseca 2022. godine iznositi 5,0 posto umesto 23 odsto.

Pored toga, domaćinstva će dobiti finansijsku podršku u vidu gotovinskih uplata čiji će iznosi zavisiti od prihoda i koje će viti realizovane u dve rate tokom 2022. Inflacija u Poljskoj je dostigla nivoe kakvi se ne pamte u poslednje dve decenije, opteretivši budžete domaćinstava.

To je zadalo glavobolju vladi koja se ponosi rezultatima rasta potrošačke snage prosečnog Poljaka postignutim kroz izdašne socijalne beneficije i podizanjem minimalne plate, navodi britanska agencija.

Vlade u celoj Evropi i šire suočavaju se sa sličnim inflatornim pritiscima zbog rasta globalnih cena energije i poremećaja u lancima snabdevanja izazvanim pandemijom korona virusa i merama ograničenja usmerenim na suzbijanje širenja zaraza.

Autor: Tanjug

#Mateuš Moravjecki

#benzin

#gas

#poljska

#smanjenje PDV

#struja