Olaf Šolc novi kancelar 🇩🇪

Lideri 3 stranke koje treba da formiraju novu nemačku vladu potpisali su koalicioni sporazum, koji će predstaviti kasnije danas.

Socijaldemokrate levog centra (SPD), koje su pobedile na izborima 26. septembra sa ministrom finansija Olafom Šolcom kao kandidatom za kancelara, stranka Zelenih i liberalne Slobodne demokrate (FDP), trebalo bi da formiraju novu nemačku, trostranačku vladu, prenosi portal Politiko.

Završna sesija koalicionih pregovora počela je jutros s ciljem da se formuliše završni tekst sporazuma, a predstavnici 3 stranke su najavili da će Olaf Šolc predstaviti javnosti sporazum zajedno sa liderima 3 stranke.

Dogovor će potom biti predstavljen članstvu ove 3 stranke, pri čemu Zeleni planiraju da konsultuju sve svoje članove, dok je SPD već zakazao vanrednu partijsku konferenciju za 4. decembar, na kojoj će stranka odlučiti da li će prihvatiti predloženi koalicioni sporazum.

FDP planira da uradi isto na svojoj partijskoj konferenciji koja je zakazana za 5. decembar, a ako sve stranke odobre sporazum to će biti učinjeno na vreme kako bi Šolc bio izabran za kancelara u nedelji koja počinje 6. decembra, u okviru predviđenog roka.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Nemačka

#olaf šolc

#semafor koalicija