Projekat predviđa naselje čija će površina biti oko 75 hektara i u kojem će moći da živi nešto više od 10.000 ljudi

Iz Južne Koreje nam dokaze zanimljive vesti. Naime, vlasti obalskog grada Busana su podržali projekat OCEANIX, zajedno sa agencijom Ujedinjenih nacija koja se bavi budućnosti ljudskog naseljavanja (UN Human Settlement Programme - UN Habitat).

Foto: oceanixcity.com/NZ

Projekat predviđa naselje čija će površina biti oko 75 hektara i u kojem će moći da živi nešto više od 10.000 ljudi. Kao što se može videti i na priloženim fotografijama, naselje je napravljeno u obliku heksagrama, od kojih će svaki od 6 delova imati 6 trouglastih jedinica. Prema projektu, u svakom od ovih jedinica će moći da živi do 300 osoba.

Zanimljivo, grad je osmišljen tako da će moći i da se širi po istom osnovu ako za time nastane potreba.

- Procenjeno je da je južnokorejski grad Busan najbolje mesto gde bismo mogli da konstruišemo prototip ovakvog grada. Verujemo da će ovo rešenje biti korisno za obalske gradove širom sveta u budućnosti, zbog smanjenja životnog prostora, ali i očekivanog podizanja nivoa mora - rekao je za list Insajder Itai Madamombe, inače suvlasnik kompanije OCEANIX.

Foto: oceanixcity.com/NZ

Iz kompanije je rečeno da će narednih meseci na budućem izgledu ovog naselja raditi zajedno sa urbanistima Busana, kako bi se ono na najbolji mogući način uklopilo sa sadašnjim izgledom grada.

Ceo projekat će vredeti oko 200 miliona dolara, a još uvek ne znamo da li će i vlasti Budve pozvati čelnike ove kompanije. 😄

Autor: redportal.rs

#2025

#Oceanix City

#oceanix

#prvi plutajući grad na svetu