Najnoviji niz mera

Kako prenosi portal Mondo, talibanska vlada uvela je novo pravilo po kojima je ženama zabranjeno da se pojavljuju u televizijskim dramama u Avganistanu, a novinarkama i televizijskim spikerkama naređeno je da nose marame preko glave.

U novom uputstvu o ponašanju se ne navodi na koji način treba žene na televiziji da se pokriju.

Novinari iz Avganistana ističu da su neka pravila nejasna i predmet različite interpretacije.

Novi niz talibanskih smernica, koje su izdate avganistanskim tlevizijskim kanalima, sadrži osam novih pravila. Oni uključuju zabranu filmova koji se smatraju protivnim principima šerijatskog ili islamskog zakona i avganistanskih vrednosti, dok su snimci muškaraca koji otkrivaju intimne delove tela zabranjeni. Komedije i zabavne emisije koje vređaju religiju ili se mogu smatrati uvredljivim za Avganistance takođe su zabranjene. Talibani su insistirali da se strani filmovi koji promovišu strane kulturne vrednosti ne emituju.

Avganistanski televizijski kanali prikazuju uglavnom strane drame sa glavnim ženskim likovima.

Neposredno nakon dolaska na vlast polovinom oktobra, talibani su naredili devojčicama i mladim ženama da ne idu u škole i da ostanu kod kuće.

Tokom vladavine talibana koja se pamti a koja je bila devedesetih godina, ženama je bilo zabranjeno da se edukuju ili da rade.

Autor: mondo.rs

#Avganistan

#Talibani

#Televizija

#knjige

#kultura

#novinari

#obrazovanje

#pravila

#zabrane

#žene