Broj novih slu─Źajeva obolelih od COVID-19 na dnevnom nivou skoro se udvostru─Źio tokom protekle nedelje

Broj novozara┼żenih tokom petog talasa epidemije koronavirusa u Francuskoj raste alarmantnom brzinom, saop┼ítila je danas francuska vlada.

Broj novih slu─Źajeva obolelih od COVID-19 na dnevnom nivou skoro se udvostru─Źio tokom protekle nedelje, preneo je britanski list Gardijan. Sedmodnevni prosek novih slu─Źajeva dostigao je ju─Źe 17.153, u odnosu na 9.458 nedelju dana ranije, navele su zdravstvene vlasti, dodaju─çi da je to pove─çanje od 81%.

- Peti talas po─Źinje brzinom svetlosti - rekao je portparol vlade Gabrial Atal.

Poslednje sedmodnevno pove─çanje je tri puta ve─çe od prose─Źnog porasta slu─Źajeva zabele┼żenog u prethodne tri nedelje, ┼íto ukazuje na eksponencijalno ubrzanje infekcija. Za sada porast broja infekcija nije doveo do masovnog priliva pacijenata sa COVID-19 u bolnice.

Vlasti smatraju da je mali broj pacijenata na intenzivnoj nezi rezultat visoke stope vakcinacije u Francuskoj koja je, kako smatraju veoma efikasna protiv najopasnijih oblika COVID-19.

Bolnice su ju─Źe prijavile da se na le─Źenju nalaze ukupno 7.974 pacijenta sa COVID-19, od kojih je 1.333 na intenzivnoj nezi. Uvo─Ĺenje zdravstvenih propusnica jo┼í tokom leta, tako─Ĺe, je pomoglo da se COVID-19 dr┼żi pod kontrolom, rekao je Atal.

Zdravstvene propusnice potrebne za ulazak u francuske restorane, kafi─çe i mnoge kulturne objekte, potvr─Ĺuju da je osoba potpuno vakcinisana, da se nedavno oporavila od COVID-19 ili da je negativna na testu na virus. Vlada ostaje pri svom stavu da te┼żinu ograni─Źenja nose nevakcinisane, a ne vakcinisane osobe, istakao je Atal.

pro─Źitajte jo┼í

Bajden napunio 79 godina ­čÄë

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Francuska

#broj zara┼żenih

#koronavirus

#pandemija