Protivbrodski sistemi u naoružanju Rusije i Kine premašili potencijale SAD

Kako prenosi portal Novosti, po mišljenju penzionisanog kapetana američke mornarice Džerija Hendriksa, američki nosači aviona poseduju slabe tačke koje ih čine bespomoćnim protiv ruskih i kineskih raketa.

Visoki američki oficir je izneo svoje stručno mišljenje u članku Wall Street Journal, gde je skrenuo pažnju na činjenicu da savremene mogućnosti američkih ratnih brodova ne dozvoljavaju da se u prisustvu odbrane gađaju ciljevi na obali.

Dodao je takođe, da bi SAD bile konkurentne sa Kinom i Rusijom moraju da povećaju domet svojih udara. Kako iznosi Hendriks:

Trenutno i Kina i Rusija imaju efikasna borbena sredstva koja značajno komplikuju, ako ne i potpuno isključuju mogućnost približavanja grupa nosača aviona ciljanim teritorijama. Oni ne mogu da se približe obali na udaljenosti manjoj od 1.800 kilometara, što je čini nepristupačnom za lovce bombarder F/A-18.

Prema njegovom mišljenju, očigledno je da rastuća sila Kina namerava da direktno na moru gađa najvažnije i najvrednije jedinice američke mornarice. Međutim, američka flota i dalje je nesposobna za napad na kineske ciljeve na obali. Kako je konstatovao:

Umesto da se bavi ovim velikim nedostatkom, američka mornarica gubi vreme, novac i energiju na nove programe borbenih aviona.

Hendriks žustro ističe da ukoliko se na palubama američkih nosača aviona u najskorije vreme ne pojave avioni i bespilotne letelice velikog dometa, udarne grupe nosača aviona neće moći značajnije da utiču na obuzdavanje Rusije i Kine.

Nešto ranije je američki časopis Defense van naveo je da se ruska vojska nalazi u najboljoj formu i poslednjih 10 godina, dok produbljivanje strateške koordinacije Moskve i Pekinga podriva prednosti Vašingtona.

Autor: www.novosti.rs

#Nosač aviona

#Raketni sistemi

#SAD

#američka mornarica

#kina

#kineske

#rakete

#rusija

#ruske

#udarna flota