Na Instagramu se pojavili prvi snimci modela AК-521

Koncern Kalašnjikov je 2020. godine počeo razvijati jurišnu pušku AK-521 kalibra 5,45 x 39 mm, a prva ispitivanja sprovedena su u oktobru 2020. Prisustvovao im je Dmitrij Tarasov, generalni direktor koncerna Kalašnjikov.

Početkom oktobra 2020. godine na Instagramu Dmitrija Tarasova, generalnog direktora koncerna Kalašnjikov, pojavile su se prve slike nove puške iz koncerna Kalašnjikov radnog imena AK-521. Sada se oružje testira u kalibru 5,45 x 39 mm.

View this post on Instagram

A post shared by Дмитрий Тарасов (@d.v.tarasov)

IZVOR: IG / d.v.tarasov

Glavni dizajn nove jurišne puške AK-521 Kalašnjikov značajno je promenjen. AК serije 500 za kačenje optike ima bazu koja se ne odvaja od cevi, kako za vreme paljbe, tako i prilikom delimičnog ili potpunog rasklapanja. Konstrukcija novih AК deli se na gornji i donji deo sanduka. Svi pokretni mehanizmi koji trpe mehanički pritisak biće napravljeni od metala, a svi statični delovi od polimera. Tako će oružje imati manju težinu i bolju ergonomiju, a ujedno će se poboljšati gustina paljbe.

Šina 1913-MIL-STD prostire od zadnjeg poprečnog preseka sanduka sa rukohvatom do kraja prednjeg rukohvata. Takvom konstrukcijom se otklanja ozbiljan nedostatak AК, koji se sastojao u vibriranju poklopca sanduka sa rukohvatom tokom paljbe, zbog čega se postolje nišana na njoj vremenom pomeri.

Regulatora paljbe biće sličan onome kod američkih modela M-4 i H&К 416.

IZVOR: YT / Константин Кузнецов LIVE

Autor: redportal.rs

#AК-521

#Kalašnjikov

#Puška

#rusija