Postignut je i sporazum između te 2 zemlje

Predsednik Kine Si Ðinping je tokom video razgovora sa američkim predesdnikom Džozefom Bajdenom poručio da SAD i Kina treba da preuzmu svoj deo međunarodnih odgovornosti i rade zajedno na unapređenju svetskog mira i razvoja.

Kineski predsednik naglasio je da je zdrav i stabilan odnos Kine i SAD neophodan za unapređenje odgovarajućeg razvoja dve zemlje i za očuvanje mirnog i stabilnog međunarodnog okruženja, uključujući pronalaženje efikasnih odgovora na globalne izazove kao što su klimatske promene i pandemija COVID-19.

- Kao dve najveće svetske ekonomije i stalne članice Saveta bezbednosti UN Kina i SAD moraju da povećaju komunikaciju i saradnju, da svaka dobro vodi svoje unutrašnje poslove i u isto vreme preuzmu svoj deo međunarodnih odgovornosti i rade zajedno na unapređenju svetskog mira i razvoja. To je zajednička želja naroda dve zemlje i celog sveta i zajednička misija kineskih i američkih lidera - rekao je juče Si tokom razgovora sa Bajdenom, prenosi Kineski radio inernacional.

Američki predsednik Džozef Bajden pozdravio je priliku da govori iskreno i direktno sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom o ljudskim pravima, ekonomskoj konkurenciji i povećanom interesovanju Kine za Tajvan, saopštila je danas Bela kuća.

- Predsednik Bajden je naglasio da će SAD nastaviti da se zalažu za svoje interese i vrednosti i, zajedno sa našim saveznicima i partnerima, obezbediti da pravila puta za 21. vek unaprede međunarodni sistem koji je slobodan, otvoren i pravedan - navela je Bela kuća u saopštenju objavljenom danas nakon tročasovnog video sastanka dvojice lidera, prenosi Glas Amerike.

Kina i SAD su saglasne da uzajamno ublaže ograničenja za zaposlene u medijima u okviru blagog popuštanja tenzije na relaciji Peking-Vašington.

Zvanični kineski dnevnik Čajna Dejli objavio je danas da je sporazum postignut uoči virtuelnog samita kineskog lidera Si Đinpinga i predsednika SAD Džožefa Bajdena u ponedeljak, prenosi AP.

Autor: Tanjug AP

#SAD

#Si Đinping

#UN

#kina