Nova studija dala neočekivane rezultate

Nova studija Nacionalnog instituta za rak (INT) italijanskog grada Milana iznela je potencijalne dokaze da je COVID-19 možda cirkulirao u Italiji mnogo pre nego što je Kina prvi put izvestila o grupi slučajeva pneumonije nepoznatog uzroka 31. decembra 2019.

Studija pre štampe tek treba da bude recenzirana i objavio je časopis Tumori. Da bi pratio širenje virusa širom Italije, tim je pregledao uzorke krvi 959 asimptomatskih osoba uključenih u prospektivno ispitivanje raka pluća između septembra 2019. i marta 2020. Otkrili su da su antitela na SARS-CoV-2 prisutna u ukupno 11,6 procenata uzoraka, sa daleko najvećim brojem pozitivnih rezultata iz Lombardije (53,2 procenta), koja je teško pogođena u ranim fazama pandemije.

Pravo iznenađenje (i setite se da studija tek treba da se recenzira) bilo je to što su antitela pronašli kod pacijenata već u septembru 2019. Čak 14,2 odsto dobrovoljaca imalo je antitela za bolest, a prvi slučaj pronađen je kod osobe iz regije Veneto 3. septembra.

IZVOR: TW / @christinedemar

Tim je rekao da je njihov glavni nalaz da ljudi bez simptoma ne samo da su bili pozitivni nakon seroloških testova, već su imali i antitela koja su mogla da ubiju virus.

Autor: IFLScience/redportal.rs

#COVID-19

#Italija

#koronavirus