Novina u medicini - uskoro počinju klinička ispitivanja

Kompanija "Emerdžeks" sa sedištem u Oksfordšajru u Velikoj Britaniji uskoro će započeti klinička ispitivanja druge generacije vakcine protiv korona virusa, koja bi se lako primenjivala u vidu flastera za kožu, a koristila bi T ćelije za ubijanje zaraženih ćelija.

Takva vakcina mogla bi da ponudi dugotrajniji imunitet od sadašnjih vakcina.

Vakcine bi imale T ćelije kojima bi uklonile zaražene ćelije iz tela brzo nakon infekcije, a čime bi se sprečila replikacija virusa i bolest.

Dok se antitela koja proizvode trenutne vakcine protiv kovida-19 drže za virus i sprečavaju ga da inficira ćelije, T ćelije pronalaze i uništavaju zaražene ćelije.

Vakcine, kao što su Fajzer/Bajontek i AstraZeneka takođe proizvode T ćelijski odgovor, ali u manjoj meri.

Kompanija "Emerdžeks" dobila je, kako se navodi, zeleno svetlo od švajcarskog regulatora za lekove da sprovede početna ispitivanja na ljudima u Lozani, a koja će uključiti 26 dobrovoljaca koji će primiti visoku i nisku dozu njegove eksperimentalne vakcine protiv korona virusa od 3. januara naredne godine.

Privremeni rezultati ispitivanja očekuju se u junu naredne godine, dok bi vakcina za upotrebu mogla da bude spremna 2025. godine.

Trenutne vakcine protiv virusa uglavnom izazivaju odgovor antitela koji vremenom opada, što znaci da su ljudima potrebne buster doze da bi održale zaštitu od virusa, navodi Gardijan.

- Emerdžeks vakcina deluje drugačije, brzo ubija zaražene ćelije. To znači da bi mogla da ponudi dugotrajniji imunitet, verovatno decenijama i mogla bi da bude bolja u borbi protiv mutacija virusa - rekao je direktor kompanije Robin Koen.

Autor: Tanjug

#Emerdžeks

#Vakcina

#flaster