Kompanije Fajzer i Biontek su saopštile da je njihova vakcina pokazala efikasnost od 90,7% protiv koronavirusa prilikom kliničkih testiranja dece od pet do 11 godina

Izrael je saopštio da će deca od pet do 11 godina moći da prime antikovid vakcinu, a datum početka imunizacije će biti objavljen narednih dana.

Odluka, koju je donelo ministarstvo zdravlja, ispratila je odoborenje saveta eksperata prošle nedelje, nakon što je američka Agencija za hranu i lekove odobrila upotrebu vakcine Fajzer/Biontek u hitnim slučajevima za tu starosnu grupu, u dozama od 10 mikrograma.

Originalna doza koja se daje deci od 12 godina i starijima je 30 mikrograma. Kompanije Fajzer i Biontek su saopštile da je njihova vakcina pokazala efikasnost od 90,7% protiv koronavirusa prilikom kliničkih testiranja dece od pet do 11 godina. Ministarstvo zdravlja Izraela je objavilo da je pitanje dana kada će se odrediti početak davanja vakcine za decu.

- Većina eksperata iz vakcinacionog odbora mišljenja je da benefiti vakcine za decu nadmašuju bilo koji rizik - navodi se u saopštenju.

Izraelska ima populaciju od 9,4 miliona stanovnika, a 1,2 miliona su deca između pet i 11 godina. Zdravstveni zvaničnici su doveli u sumnju pitanje da li bi država mogla da dostigne kolektivni imunitet ukoliko se ne vakcinišu deca.

Jedna anketa u Izraelu prošle nedelje pokazala je da će 27% građana dozvoliti deci mlađoj od 12 godina da se vakcinišu, 33 se usprotivilo, a 40% je neodlučno. Do sada je četiri miliona Izraelaca dobilo buster doze vakcine.

Autor: redportal.rs

#Izrael

#deca

#vakcinacija