Dala netačne informacije o datumu u lekarskom izveštaju

Supruga istaknutog turskog opozicionara Selahatina Demirtaša, Bašak, osuđena je na dve i po godine zatvora, nakon što je utvrđeno da je dala netačne informacije o datumu u lekarskom izveštaju, naveli su njeni advokati u saopštenju.

Advokati Bašak Demirtaš (44) rekli su da je osuđena zbog pogrešnog datuma na medicinskom izveštaju koji je izdao lekar u jugoistočnoj provinciji Dijarbakir 2015. godine, koji je ona predala svom poslodavcu dok je bila na bolovanju, preneo je Rojters.

Kako prenosi Telegraf, njen suprug Selahatin Demirtaš, bivši lider prokurdske partije i jedan od najpoznatijih turskih političara, u zatvoru je skoro pet godina zbog optužbi za terorizam koje negira.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Tursku, Načo Sančez Amor, izjavio je da presuda Demirtašovoj izgleda kao politička presuda.

Amor je napisao na Tviteru da je dve i po godine zatvora zbog puke činovničke greške u vezi sa medicinskim kartonom užasavajuće i kako se čini mimo zdravog razuma.

- Izgleda kao politička (presuda). To pokazuje zabrinjavajuće stanje turskog pravosuđa - istakao je on.

Bašak Demirtaš je na slobodi tokom procesa žalbe na presudu, koji bi mogao da potraje više od godinu dana. Njeni advokati su rekli da je došlo do greške u evidenciji koja je mogla biti ispravljena uvidom u registar prijave pacijenata u lokalnom Domu zdravlja i dodali da će se žaliti na presudu.

Autor: Telegraf.rs / Tanjug

#Kazna

#Opozicija

#Politika

#supruga

#zatvor

#žena