Ukoliko ne budu izvršavali svoje obaveze u parlamentu neće primati plate

U Letoniji je od ponedeljka nevakcinisanim poslanicima zabranjeno da prisustvuju sastancima.

Poslanici sastancima mogu da prisustvuju ukoliko prilože dokaz da su vakcinisani ili preležali COVID-19 ili opravdanje lekara specijaliste za odlaganje vakcinacije uz negativan test. Ukoliko ne budu izvršavali svoje obaveze u parlamentu neće primati plate.

Zakon, koji je usvojila skupština glasovima 62 za prema sedam protiv, uz dva uzdržana i 29 odsutnih poslanika, od članova parlamenta i lokalnih vlasti se zahteva da budu vakcinisani protiv COVID-19. Na snagu stupa 15. novembra i važiće do 1. jula naredne godine.

Letonski mediji prenose da 91 od 100 članova parlamenta ima sertifikat, kao i 696 od 758 članova lokalnih vlasti. Prošlog meseca je u toj zemlji uveden policijski čas od 20.00 do 05.00 nakon pogoršanja epidemiološke situacije.

Većina prodavnica ne radi, a zabranjena su i okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostori. Lokdaun se završava u ponedeljak. Prošlog meseca letonski parlament je ovlastio poslodavce da otpuste zaposlene koji moraju da se vakcinišu, a odbijaju da to učine.

Autor: redportal.rs

#Letonija

#poslanici

#vakcinacija