Uvoz uglja je u oktobru dostigao 26,9 miliona tona, što je povećanje od 96,2 posto u odnosu isti mesec 2020. godine

Kina je u oktobru uvezla skoro duplo više uglja nego pre godinu dana zbog nestašica električne energije u zemlji, a problem s restrikcijama se blago smanjio, pokazuju podaci kineske carine.

Uvoz uglja je u oktobru dostigao 26,9 miliona tona, što je povećanje od 96,2 posto u odnosu isti mesec 2020. godine, prema carinskim podacima objavljenim u nedelju, koji su dostupni na portalu Vind informejšen, prenosi CNBC.

Foto: Pixabay.com/cwizner

Ipak, oktobarski uvoz termalnog uglja je opao za 18,2 procenta sa 32,9 miliona tona u septembru, kada su kineske vlasti nastojale da hitno reše nestašicu ovog energenta u zemlji, zbog koje su brojne fabrike bile prinuđene da smanje proizvodnju.

Do sredine oktobra broj kineskih provincija u kojima su na snazi bile restrikcije struje pao je na 2, u odnosu na 18 na početku meseca, prema podacima Komonvelt banke Australije.

Kineska državna elektro mreža je saopštila u nedelju da su se snabdevanje i potražnja za električnom energijom vratili u normalu, ali je upozorila na izazove u narednim zimskim mesecima.

SAD su ostale najveći kineski pojedinačni trgovinski partner. Rast kineskogi uvoza iz SAD je u oktobru usporio na oko 4,6 posto na godišnjem nivou, dok je izvoz u SAD zadržao visok tempo rasta od skoro 22,7 procenata, pokazali su podaci kineske carine.

Rast kineskog uvoza iz Australije, koja je nekada bila najveći kineski dobavljač uglja, pao je u oktobru na 24,3 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, sa nivoa od 50,7 posto u septembru. Izvoz je porastao za 22,3 procenta, usporivši neznatno u odnosu na septembarski rast od 23,8 posto, prema carisnkoj statistici.

Autor: Tanjug

#2020.

#2021.

#duplo veće

#kina

#uvoz uglja