Omogućeno drugačije regulisanje bračnog statusa

Najnoviji ukaz vladara Abu Dabija, šeika Kalife Zajeda al-Nahjana nemuslimanima omogućuje drugačije regulisanje bračnog statusa nego do sada, pa će oni od danas moći da sklapaju brakove, da se razvode i imaju zajedničko starateljstvo nad decom prema odredbama građanskog zakona, objavila je državna novinska agencija VAM, a prenosi Blic.

Ovo je jedan od najnovijih poteza Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), zemlje u kojoj se bračni status reguliše prema strogim načelima šerijatskog zakona, a kako bi zadržala konkurentnost kao regionalno komercijalno središte, prenosi Rojters.

Prema ukazu vladara Abu Dabija šeika Al-Nahjana i predsednika federacije UAE-a od sedam emirata, novi zakon pokriva civilni brak, razvod, alimentaciju, zajedničko starateljstvo nad decom, dokaz o očinstvu i nasleđivanje.

Cilj zakona je da se "ojača položaj i globalna konkurentnost Emirata kao jedne od najatraktivnijih destinacija za talente i ljude s veštinama", prenosi VAM.

Građanski zakon za nemuslimane prvi je ovakve vrste u svetu koji je "u skladu s najboljim međunarodnim praksama".

Novi sud koji će se baviti porodičnim pitanjima nemuslimana biće u Abu Dabiju, a sva pitanja rešavaće se na arapskom i engleskom jeziku.

Autor: blic.rs

#Abu Dabi

#brak

#emirati