Tražeći pečurke pronašao artefakt star 3 milenijuma

Berač pečuraka iz Jesenicka u Severnoj Moroviji (Češka) ovih dana je imao neobično otkriće koje nije uključivalo samo ukusnu poslasticu za ručak.

Naime, u šumi koja se nalazi blizu njegove kuće, srećni nalazač Roman Novak naleteo je na mač čija starost je veća od 3 milenijuma. Oko 3.300 godina, da budemo precizniji.

Posle jake kiše sam otišao do šume da naberem pečurke, kao i uvek. U jednom trenutku opazio sam parče metala kako viri iz nekog kamenja. Šutnuo sam ga, da bih našao celo sečivo mača. Odmah potom sam pronašao i sekiru - rekao je Novak opisujući ceo događaj-

Nalazač je odmah zvao arheologe, koji su došli na lice mesta kako bi započeli iskopavanja. Arheolog Jiri Jučelka, koji vodi Odeljenje za arheologiju u obližnjem Silesijanskom muzeju, rekao je da mač datira iz 1.300 godine p. n. e.

Mač ima osmokraku dršku. Ovo je tek drugi mač takve vrste koji je pronađen u ovim krajevima - rekao je Jučelka.

IZVOR: YT / Worlds Biggest

Ovaj nalaz predstavlja veliko iznenađenje za stručnjake, budući da je područje bilo izuzetno slabo naseljeno tokom bronzanog doba. Jučelka ipak kaže da je ovde bilo ljudi koji su pripadali grupaciji koju danas zovemo Kultura polja sa urnama.

Tako ih zovemo jer su kremirane kosti svojih umrlih postavljali u urne, pa ih tako spaljivali na poljima - objasnio je on.

Dosadašnja proučavanja ovog mača su utvrdila da ima mehure unutar sebe, što navodi na zaključak da ovo oružje nije služilo za borbu već da je imalo ceremonijalnu svrhu. Za to vreme, arheolog iz Etnografskog muzeja u Jesenickom, Milan Ričli, kaže da je planirano detaljnije proučavanje terena na kom je pronađen ovaj mač.

To vam je kao slagalica. Za sad imamo 4 dela, pa ih moramo nekako sastaviti kako bismo bili svesniji celine - izjavio je on za medije.

Pronađeni mač je za sad i dalje u fazi ispitivanja, a očekuje se da po njihovom okončanju bude izlagan u Silesijanskom muzeju i Etnografskom muzeju u Jesenickom.

Autor: redportal.rs

#bronzano doba

#mač

#pronađen