Popuštanje mera i nizak procenat vakcinacije dovodi do povećanja novoobolelih 🧐🧐
- Trenutno se u Evropi i Centralnoj Aziji 53 zemlje suočavaju sa potencijalnom pretnjom od ponovnog oživljavanja pandemije korona virusa, a to se očekuje u narednim nedeljama, dok je u nekim zemljama već prisutan novi talas infekcija - upozorio je danas šef Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge.

On je rekao da broj novih slučajeva korona virusa preti da opet dođe do rekordnih nivoa i da transmisija izaziva ozbiljnu zabrinutost, prenosi Tanjug.

- Nalazimo se na još jednoj kritičnoj tački ponovnog oživljavanja pandemije - rekao je Kluge novinarima u sedištu SZO za Evropu u Kopenhagenu.
- Evropa se vratila u epicentar pandemije, gde smo bili pre godinu dana - poručio je on.

Velika razlika jeste to što se trenutno dosta zna o korona virusu i da zdravstvene vlasti imaju bolje alate za borbu protiv njega. Međutim, veliki problem predstavlja popuštanje mera u pojedinim državama, kao i nizak procenat vakcinacije, što ponovo dovodi do povećanja novoobolelih.

Kluge je rekao da su se stope hospitalizacije zbog kovida-19 u 53 zemlje regiona više nego duplirale tokom protekle nedelje, i da ako se ta putanja nastavi, region može imati još 500.000 smrtnih slučajeva od pandemije do februara.

Ovaj region je, kako navodi Kluge, zabeležio skoro 1,8 miliona novih slučajeva nedeljno, što je povećanje od oko 6,0 odsto u odnosu na prethodnu nedelju i 24.000 smrtnih slučajeva nedeljno od kovida-19, što je povećanje od 12 odsto. Kluge je ukazao i da su zemlje u regionu u "različitim fazama uvođenja vakcinacije" i da je u regionu u proseku 47 odsto ljudi u potpunosti vakcinisano.

U samo osam zemalja je 70 odsto populacije potpuno vakcinisano.

- Ako dostignemo 95-procentnu univerzalnu upotrebu maski u Evropi i Centralnoj Aziji, mogli bismo da spasimo 188.000 života od pola miliona života koje ćemo možda izgubiti pre februara 2022. godine - izjavio je Kluge.

Autor: Telegraf / Tanjug

#SZO

#korona

#koronavirus

#pandemija