Upotreba američkih dolara je široko rasprostranjena na tržištima Avganistana, dok pogranična područja koriste valutu susednih zemalja

Talibani su danas najavili potpunu zabranu upotrebe stranih valuta u Avganistanu, što će sigurno prouzrokovati daljnje poremećaje u ekonomiji koja je gurnuta na rub kolapsa naglim povlačenjem međunarodne podrške.

Iznenadni potez usledio je nekoliko sati nakon što je najmanje 25 ljudi ubijeno, a više od 50 ranjeno kada su naoružani napadači napali najveću vojnu bolnicu u Avganistanu nakon dve velike eksplozije na lokaciji u centru Kabula.

- Ekonomska situacija i nacionalni interesi u zemlji zahtevaju da svi Avganistanci koriste avganistansku valutu u svakoj trgovini - rekli su talibani u izjavi koju je novinarima podelio jedan od njihovih glasnogovornika.

Upotreba američkih dolara je široko rasprostranjena na tržištima Avganistana, dok pogranična područja koriste valutu susednih zemalja kao što je Pakistan za trgovinu. Talibanska vlada vrši pritisak na oslobađanje milijardi dolara rezervi centralne banke dok se zemlja pogođena sušom suočava s novčanom krizom, masovnom glađu i novom migrantskom krizom.

Avganistan je stavio milijarde dolara u aktivu u inostranstvu kod Federalnih rezervi SAD-a i drugih centralnih banaka u Evropi, ali je taj novac zamrznut otkako su talibani u avgustu zbacili vladu koju podržava Zapad. Odlazak snaga predvođenih SAD-om i mnogih međunarodnih donatora ostavio je zemlju bez grantova koji su finansirali tri četvrtine javne potrošnje.

Ministarstvo finansija saopštilo je da ima dnevni porez od oko 400 miliona avgana (4,4 miliona dolara). Iako zapadne sile žele sprečiti humanitarnu katastrofu u Avganistanu, one su odbile službeno priznati talibansku vladu.

pročitajte još

Jahu se povlači iz Kine

Autor: redportal.rs

#Avganistan

#avgan

#domaća valuta

#valut