Kineske vlasti ne odustaju od oštre kontrole interneta

Američka kompanija Jahu saopštila je danas da se povlači iz Kine, navodeći kao razlog sve izazovnije poslovno i pravno okruženje. Kompanija je navela da pristup njenom paketu usluga više neće biti moguć sa kontinentalnog dela Kine od 1. novembra.

- Jahu ostaje privržen pravima svojih korisnika i besplatnom i otvorenom internetu -stoji u saopštenju.

Povlačenje kompanije poklapa se sa jučerašnjim stupanjem na snagu kineskog Zakona o zaštiti ličnih podataka, koji određuje koje informacije kompanije mogu da prikupljaju i postavlja standarde o njihovom čuvanju.

Jahu je ranije smanjio operacije u Kini, a 2015. je zatvorio kancelariju u Pekingu. Povlačenje te kompanije iz Kine je pretežno simbolično jer su neke njene usluge, uključujući sajt, već blokirane u toj zemlji.

Kineske vlasti ne odustaju od oštre kontrole interneta i od kompanija koje posluju u toj zemlji zahtevaju da cenzurišu sadržaj i ključne reči koje se smatraju politički osetljivim ili neprikladnim.

Kina je blokirala većinu međunarodnih društvenih mreža i pretraživača, kao što su Fejsbuk i Gugl. Korisnici u Kini koji žele da pristupe tim uslugama zaobilaze blokadu korišćenjem takozvane virtuelne privatne mreže (VPN).

Jahu je druga velika američka tehnološka kompanija koja je poslednjih nedelja smanjila poslovanje u Kini. Platforma Linkdin, u vlasništvu Majkrosofta, prošlog meseca je objavila da će zatvoriti kineski sajt.

Autor: redportal.rs

#Jahu

#kina