Japanci još jednom pokazali da imaju robote za (skoro) sve 😅

Iz Zemlje izlazećeg sunca nam ponovo dolazi novo iznenađenje, i to u vidu robota koji obezbeđuje poštovanje mera zaštite od koronavirusa.

Uređaj po imenu Robovij (Robovie) za sada služi samo u jednom tržnom centru u Osaki, kako bi opominjao posetioce i kupce da obavezno stave masku i da održavaju potrebnu distancu jedni od drugih.

Robotić je napravljen u Naprednom istraživačkom internacionalnom institutu za telekomunikacije (The Advanced Telecommunications Research Institute International) u Kjotu, dok se njegovi tvorci nadaju da bi njihov izum mogao uskoro da se koristi i masovnije, kako bi zamenio zaposlene u prodavnicama kada je u pitanju praćenje poštovanja mera.

Robovij, međutim, zna i par drugih stvari, tako da su mu poznati artikli svi u radnji, pa je u stanju da kupca uputi u deo gde se nalaze stvari koje bi ga zanimale. Takođe, ukoliko primeti da se neki posetilac zadržao duže, prilazi i pita da li mu je potrebna pomoć. Pomalo jezivo, zar ne?

Kao što vidimo, roboti su postaju zaduženi i za naređivanje ljudima, a kuda to još vodi, ostaje nam da vidimo. Možda ćemo uskoro morati da zovemo nekog Blejd Ranera?

IZVOR: YT / 2020 11 10 京都府・実験・接客 ロボット【 Robovie ロボビー 

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Japan

#koronavirus

#poštovanje mera

#robot

#robovij