Skala koja će utvrditi postoji li život u svemiru

Naučnici iz NASA-e pozivaju se na novi okvir u potrazi za vanzemaljskim životom.

Agencija je u sredu rezimirala sadržaj novog članka objavljenog u časopisu Nature. Članak je rezultat istraživanja grupe autora, na čelu sa NASA-inim glavnim naučnikom Džimom Grinom.

Grupa je rekla da bi stvaranje skale za procenu i kombinovanje različitih linija dokaza pomoglo da se obezbedi kontekst za nalaze u vezi sa potragom za životom van planete Zemlje.

Pored toga, naučnici su ponudili skalu uzorka kao polaznu tačku za diskusiju među svima koji bi je koristili - iako zamišljaju skalu zasnovanu na decenijama iskustva u astrobiologiji.

Predstavljena skala sadrži 7 nivoa za koje je NASA rekla da „reflektuju krivudave, komplikovane stepenice koje bi dovele do toga da naučnici proglase da su pronašli život izvan Zemlje“.

Grin i tim su koristili NASA-inu skalu nivoa tehnološke spremnosti kao primer.

- Posedovanje ovakve skale pomoći će nam da razumemo gde se nalazimo kada je reč o potrazi za životom na određenim lokacijama, kao i u pogledu mogućnosti sprovođenja misija, ali i tehnologija koje nam mogu pomoći u toj potrazi - rekao je Grin u saopštenju.

Na 1. nivou skale, naučnici bi prijavili nagoveštaje života. Zatim bi utvrdili da detekcija nije ostvarena pod uticajem instrumenata koji su kontaminirani na Zemlji. U 3. koraku, naučnici bi pokazali kako se biološki signal nalazi u analognom okruženju.

Inicijalne detekcije bi bile dopunjene informacijama o tome da li bi životna sredina u okruženju mogla da podrži život i isključi nebiološke izvore na 4. nivou, a dodatna i nezavisna detekcija bi bila potrebna da bi se dostigao nivo 5.

Nivo 6, kažu autori, uključuje buduća zapažanja koja isključuju alternativne hipoteze koje su predložene nakon prvobitnog koraka.

Sedmi nivo, najviši nivo na skali, uključivao bi nezavisna naknadna posmatranja predviđenog biološkog ponašanja u životnoj sredini o kojoj je reč.

- Sa svakim merenjem saznajemo više o biološkim i nebiološkim planetarnim procesima - rekla je Meri Vojtek, koautorka studije i šef NASA-inog programa astrobiologije, dodavši:

- Potraga za životom izvan Zemlje zahteva široko učešće naučne zajednice i mnoge vrste posmatranja i eksperimenata. Zajedno možemo biti jači u našim naporima da tražimo nagoveštaje da nismo sami.

Jedan od ciljeva prisustva agencije na Marsu ove godine je potraga za znacima drevnog mikrobnog života, a NASA-ina rendgenska opservatorija Chandra objavila je ove nedelje da su astronomi pronašli dokaze o tome šta bi bila prva planeta koja je viđena da prolazi kroz zvezdu van Mlečnog puta.

- Do sada smo ostavljali javnost da misli da postoje samo 2 opcije: život je ili nije život - primetio je Vojtek, dodajući:

- Sada nam je potreban bolji način da sa širom zajednicom podelimo svest o važnosti naših otkrića i pokažemo kako se svako otkriće nadovezuje na sledeće, kako bismo mogli da povedemo javnost i druge naučnike na zajedničko putovanje.

NASA-ine predstojeće misije uključuju orbiter Europa Clipper i oktokopter Dragonfly koji će istraživati ​​Saturnov mesec Titan.

Autor: redportal.rs

#Vanzemaljci

#nasa

#planeta

#život van zemlje