Organizatori šalju neku skrivenu poruku?

Kina je saopštila danas da predsedniku Si Ðinpingu nije data prilika da se preko video linka obrati učesnicima klimatskog samita COP26 u Škotskoj i da je umesto toga morao da pošalje pisani govor.

Predsednik Si, koji ne prisustvuje skpu lično, poslao je svoje uvodno obraćanje šefovima država i vlada koji učestvuju na klimatskom samitu u Glazgovu u pisanoj formi, preneo je Rojters.

- Koliko sam razumeo, organizatori konferencije nisu obezbedili video link - rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin novinarima na redovnom brifingu.

Kineski predsednik u pisanom govoru nije ponudio nikakva dodatna obećanja u vezi sa borbom protiv klimatskih promena, ali je pozvao druge zemlje da održe svoja i "jačaju međusobno poverenje i saradnju".

Posmatrači klimatskog samita izrazili su zabrinutost da Sijevo fizičko odsustvo u Glazgovu znači da Kina nije spremna da ponudi više ustupaka u ovoj rundi pregovora.

Peking, međutim, podseća da je Kina već dala brojna obećanja u prošloj godini, između ostalog da će emisiju štetnih gasova eliminisati do 2060. godine, da će povećati ukupni solarni i vetrogeneratorski kapacitet na 1.200 gigavata do 2030. godine i od 2026. godine ograničiti upotrebu uglja.

Autor: redportal.rs

#Predsednik

#da se obrati

#ekološki samit

#kineski

#sprečen