Sjao Fang tvrdi da Apple namerno izostavlja standardn opremu.

Kineski studenati iz Pekinga i Šangaja odlučilo je da tuži kompaniju Apple zbog toga što zajedno sa iPhone 12 telefonom ne prodaje i punjač.

Studentkinja Sjao Fang, koja je kupila iPhone 12 Pro Max, ostala je zatečena kada je shvatila da kabl priložen uz uređaj, koji sa jedne strane ima USB-C a sa druge Lighting priključak, ne odgovara punjačima koji za prethodne generacije Appleovih pametnih telefona.

Ona i njene kolege studenti navode da iPhone 12 ne može da se puni kako je opisano na Appleovom sajtu, zbog čega od američke kompanije zahtevaju da im plati 100 juana (oko 14 evra) za kršenje ugovora, da im da punjač za iPhone 12 Pro Max i da pokrije pravne troškove, piše Vice.

Sjao Fang tvrdi da Apple namerno izostavlja standardne da bi promovisao svoju liniju magnetnih punjača MagSafe, i ističe da je odluka te kompanije motivisana isključivo profitom, a ne očuvanje okoline kako oni tvrde.

Ovaj slučaj je zadobio mnogo pažnje na kineskim društvenim mrežama, oglasio se predstavnik Applea za Kinu, koji je za Shanghai Law Journal izjavio da je "sasvim uobičajeno da kompanije prodaju pametne telefone bez punjača i da pakovanje iPhone-a 12 jasno ističe tu praksu", prenosi Bug.

Studenti na to odgovaraju tvrdnjom da nekoliko kineskih proizvođača telefona kupcima nudi izbor pakovanja telefona sa ili bez punjača, zbog čega smatraju da bi isto trebalo da radi i Apple. Inače, brazilska agencija za zaštitu potrošača je u martu ove godine kaznila Apple sa 2 miliona dolara zbog izbacivanja punjača iz pakovanja telefona.

Autor: Telegraf.rs

#kina

#studenti

#telefon

#tužba