Kim Džong Un izdao uredbu pošto je ocenjeno da je malo verovatno da će se zemlja otvoriti pre 2025.

Nije nikakva tajna da se ekonomske mere rigorozne štednje kolokvijalno nazivaju stezanjem kaiša, međutim, u današnjem svetu još uvek postoje mesta gde su takve mere i bukvalno tačne, bar ako je verovati po izveštajima koji su se pojavili u zapadnim medijima.

Naime, sudeći po pisanju britanskog portala LADBible, predsednik Severne Koreje Kim Džong Un je ovih dana izdao direktivu koja važi za sve građane, a u kojoj se od stanovništva traži da u naredne tri godine manje jede. Kako se navodi u izveštaju, ova mera je doneta budući da se ne očekuje da će se zemlja otvoriti pre 2025.

Da podsetimo, Severna Koreja je jedine granične prelaze koji su radili, prema NR Kini, zatvorila prošle godine nakon izbijanja pandemije koronavirusa, i od tad je ta zemlja praktično hermetički zatvorena u odnosu na ostatak sveta (otud naziv hermit kingdom, koji označava državu koja se fizički ili metaforički zatvara u odnosu na ostatak sveta).

Kako javlja britanski Mirror, mnogim žiteljima ove zemlje ta direktiva će predstavljati smrtnu presudu, budući da su izveštaji o masovnoj gladi koja vlada u unutrašnjosti države brojni već duži niz godina. Ipak, treba napomenuti i da mnogi izražavaju sumnju u ove izveštaje, budući da je ove informacije nemoguće proveriti upravo zbog zatvorenosti ovog severnog suseda Južne Koreje.

Autor: redportal.rs

#Kim Džong Un

#Severna Koreja

#stezanje kaiša