Konačno mogu da dišu

Vanredno stanje uvedeno je na celoj teritoriji u aprilu 2017. godine posle krvavih napada na koptske crkve, glavne hrišćanske manjine na Bliskom istoku u gradovima Tanta i Aleksandriji na severu, za koje je odgovornost preuzela ekstremistička grupa Islamska država.

Egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi rekao je da neće obnoviti vanredno stanje uvedeno u zemlji pre 4 godine posle više napada na koptske crkve.

- Egipat je zahvaljujući svom velikom narodu i svojim vernim ljudima postao oaza bezbednosti i stabilnosti u regionu - rekao je Sisi na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Zbog toga sam odlučio da otkažem obnavljanje vanrednog stanja u celoj zemlji, dodao je on.

Vanredno stanje uvedeno je na celoj teritoriji u aprilu 2017. godine posle krvavih napada na koptske crkve, glavne hrišćanske manjine na Bliskom istoku u gradovima Tanta i Aleksandriji na severu, za koje je odgovornost preuzela ekstremistička grupa Islamska država. Od tada je vanredno stanje stalno obnavljano bez prekida.

Vanredno stanje je na Sinajskom poluostrvu uvedeno 2014. Tamo se godinama vodi oružana islamistička pobuna koju predvodi lokalni ogranak Islamske države. U toj oblasti je takođe na snazi policijski čas koji u nekim kvartovima na severu poluostrva počinje od 19 sati.

Egipatska vojska i policija od februara 2018. na Sinaju vode veliku antiterorističku operaciju, ali takodje u nekim delovima zapadne pustinje, između doline Nila i granice sa Libijom.

Vanredno stanje znatno širi ovlašćenja policije oko hapšenja, nadzora i mogućnost uvođenja slobode kretanja.

Autor: Telegraf

#Egipat

#vanredno stanje