Pozvao je bogate zemlje na pravedniju distribuciju vakcine.

Pandemija COVID-19 će se završiti "kada svet odluči da je okonča" jer su sada dostupni "svi alati" za borbu protiv virusa, rekao je u nedelju šef SZO Tedros Adanom Gebrejesus, ponavljajući svoje pozive na pravedniju distribuciju vakcine.

- Pandemija će se završiti kada svet odluči da je okonča, ona je u našim rukama, svi neophodni alati su nam dostupni - rekao je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) na konferenciji u Berlinu.

On je požalio da do sada "svet nije mudro koristio ove alate" i naglasio da sa "skoro 50.000 smrtnih slučajeva širom sveta svake nedelje, pandemija je daleko od kraja". Šef SZO je govorio na svečanom otvaranju Svetskog zdravstvenog samita, godišnjeg skupa profesionalaca i političara u Berlinu.

SZO ima za cilj da vakciniše 40% stanovništva svake zemlje do kraja godine i 70% do sredine 2022. godine. Tedros redovno ističe da žali zbog gomilanja vakcina protiv COVID-19 u bogatim zemljama. Prema njegovim rečima, "ovo je moguće samo ako zemlje i kompanije koje kontrolišu snabdevanje svoje reči pretvore u dela".

- Zemlje koje su već vakcinisale 40% stanovništva, uključujući G20, moraju da odustanu od svojih količina u isporuci vakcina međunarodnom sistemu Kovaks i Fondu za vakcine Afričke unije (AVAT) koji je osnovala Afrička unija - rekao je Tedros.

On je dodao da proizvođači vakcina moraju da dele svoje znanje, tehnologije i licence i da se odreknu prava intelektualne svojine. Šef Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je u video poruci ocenio da je "uspeh vakcina, razvijenih i puštenih u promet u rekordnom roku, zasenjen tragedijom nepravedne distribucije".

- Nismo svi ugroženi nacionalizmom i gomilanjem vakcina - rekao je Gutereš.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#koronavirus

#kraj pandemije

#pandemija

#tedros adanom gebrejesus