Svi saradnici prethodne vlasti pod žestokim sankcijama

Kad su Talibani preuzeli kontrolu nad Avganistanom, advokat Bibi Čaman Hafizi je čula da su oni išli od vrata do vrata i lovili ljude koji su radili za prethodnu vlast, tako da je zbog toga spalila sva svoja dokumenta i sakrila se, nakon toga i pobegla iz zemlje.

Kao i još mnogo žena koji su radili u pravnoj sveri, Hafizi je proterana od istih kriminalaca koje je zatvarala i koje su Talibani pustili iz zatvora nakon preuzimanja, u njenom slučaju to su ljudi koji su trgovali drogom.

- Kada su Talibani došli osetili smo strah, mislili smo da će nas ubiti ako nas uhvate - rekla je Hafizi.

Foto: Reuters.com/Alkis Konstantinidis

Hafizi je bežala sedam nedelja sa svojim mužem i dvoje dece, premeštala se u čak 4 grada pre nego što je bila evakuisana za Grčku zajedno sa još 25 sudija i advokata i njihovim porodicama.

Sada su zatočeni i čekaju mesecima da im se njihovi papiri reše kako bi išli na svoje krajnje destinacije u Evropi.

Žene u Avganistanu su mnogo napredovale u poslednjih 30 godina i izborile se da budu deo institucija kao što je i sudski, mediji i politika generalno.

Ipak od povratka Talibana primenjivaće se islamski zakon i prava žena će se poštovati po tom zakonu koji neće biti blago naklonjen prema modernim promenama koje su prethodno usledile

Autor: redportal.rs

#Avganistan

#advokati

#doživotna robija

#prava

#zakon

#zatvor