Među kojima su američki i francuski

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je naredio da se 10 ambasadora, među kojima i američki i francuski, proglase „personama non grata“ (nepoželjnim).

Odluka je usledila posle zajedničke izjave stranih diplomata o hitnom oslobađanju aktiviste Osmana Kavale.

On je u zatvoru više od četiri godine zbog protesta i pokušaja državnog udara, iako nije osuđivan.

Status „persone non grata“ može da izbriše nečiji diplomatski status i često rezultira proterivanjem ili povlačenjem priznanja izaslanika.

Ovonedeljna izjava o Kavali zajedno je stigla iz ambasada SAD, Kanade, Francuske, Finske, Danske, Nemačke, Holandije, Novog Zelanda, Norveške i Švedske.

Obraćajući se u subotu masi u Eskišehiru, Erdogan je rekao da ambasadori „ne bi smeli da se usuđuju da dođu u tursko ministarstvo spoljnih poslova i izdaju naređenja“.

- Izdao sam naređenje našem ministru inostranih poslova i rekao šta mora da se učini - rekao je predsednik Turske.

- Ovih 10 ambasadora moraju odmah da budu proglašeni nepoželjnim i to mora odmah da se reši - dodao je.

Međutim, ostaje nejasno šta će se sada dogoditi.

Erdogan je rekao da bi izaslanici trebalo ili da razumeju Tursku ili da odu, prenose turski mediji.

Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u utorak ambasadore da kako bi im bio uručen protest zbog njihove izjave o slučaju Kavala, koja je okarakterisana kao neodgovorna.

U saopštenju stranih ambasada kritikovana su „stalna odlaganja“ na suđenju Osmanu Kavali, koja su „bacila senku na poštovanje demokratije, vladavinu prava i transparentnost u turskom pravosudnom sistemu“.

Oni su zatražili brzo rešavanje ovog slučaja i pozvali su „Tursku da obezbedi njegovo hitno puštanje na slobodu“.

Biznismen Osman Kavala je u zatvoru od kraja 2017. godine. Optužen je za finansiranje protesta i učešće u neuspelom puču tokom jula 2016. godine.

Prošle godine je oslobođen optužbi za proteste, ali je presuda preinačena ove godine i spojena sa optužbama u drugom slučaju vezanom za pokušaj puča.

Osman Kavala je odbacio optužbe a ranije ove nedelje, Erdogan je branio turski pravosudni sistem.

- Rekao sam našem ministru spoljnih poslova: ‘Ne možemo da dopustimo mati luksuz da ugostimo ovakve u našoj zemlji. Da li je na vama da Turskoj držite lekciju? Šta zamišljate da ste? - rekao je Erdogan.

Savet Evrope, glavni nadzornik ljudskih prava u Evropi, dao je Turskoj poslednje upozorenje da prihvati odluku Evropskog suda za ljudska prava o oslobađanju Kavale do suđenja.

Autor: BBC News na srpskom

#Erdogan

#NATO

#Turska