Moldova gas ne isporučuje potrebne količine - zemlja prinuđena da kupuje gas od drugih

Vlada Moldavije, koja ne može da se dogovori o novom energetskom sporazumu sa ruskim Gaspromom, zatražiće danas od parlamenta saglasnost da proglasi vanredno stanje tokom kojeg će pokušati da ublaži nestašicu gasa, najavila je premijerka Natalija Gavrilita.

Vanredno stanje, koje bi moglo da traje do 20. novembra, omogućilo bi vladi da u tom periodu kupuje gas po pojednostavljenoj proceduri koristeći dodatna sredstva iz budžeta zbog rasta svetskih cena energije, piše u nacrtu odluke, prenosi Rojters.

Sporazum Moldavije s Gaspromom istekao je krajem septembra. Vlada je tražila njegovo produženje, ali je ustuknula pred cenom od 790 dolara za 1.000 kubnih metara.

- U kritičnoj smo situaciji. Pritisak gasa u sistemu za transport je na kritično niskom nivou za funkcionisanje sistema - rekla je Gavrilita, ne precizirajući koliko je zemlja blizu toga da potpuno ostane bez gasa.

Dodala je da kompanija Moldova gas, koja je 51 posto u vlasništvu Gasproma, ne isporučuje potrebne količine i da je zemlja prinuđena da kupuje gas od drugih.

Moldavija pregovara sa susedima, Rumunijom i Ukrajinom, o hitnom snabdevanju, a nada se da će do kraja ovog meseca uspeti da potpiše novi ugovor sa Gaspromom.

Ukrajinski državni operater za tranzit gasa GTSOU saopštio je da Moldavija dobija gas iz Ukrajine, a šef GTSOU-a Sergij Makogon rekao Rojtersu da su isporučene količine "dovoljne samo za 67 odsto potreba Moldavije". Moldavija godišnje troši 2,8 milijardi kubnih metara gasa.

Autor: Tanjug

#Moldavija

#Natalija Gavrilita

#gasna kriza

#vanredno stanje