Predsednik SAD izjavio je da bi Amerikanci trebalo da očekuju visoke cene benzina i u narednoj godini

Nafta je na putu da zabeleži devetu uzastopnu nedelju rasta, što je najduži period uspona cena na sedmičnom nivou od 2015. godine, jer su isporuke proizvođača iz OPEK+ grupe na tržište skromne, a zalihe sirove nafte u SAD opadaju.

Fjučersi američke WTI nafte za isporuku u decembru porasli su za 77 cent ili 0,9 posto, na 83,27 dolara po barelu na Njujorškoj berzi, i na putu su da ostvare dobitak od 2,0 procenta u odnosu na prošlu nedelju, prema podacima koje u realnom vremenu, objavljuje portal Oilprice.com.

Cena decembarskih fjučersa severnomorske nafte Brent ojačala je za 54 centa ili za pola procenta, na 85,08 dolara po barelu na evropskoj Interkontinentalnoj berzi u Londonu. Na nedeljnom nivou je u porastu za 0,7 procenata.

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je četvrtak uveče da bi Amerikanci trebalo da očekuju visoke cene benzina i u narednoj godini jer članice Organizacije zemlaja izvoznica nafte i drugi strani proizvođači ne snabdevaju tržište dovoljnim količinama, preneo je Blumberg.

Zalihe u najvećem američkom čvorištu za skladištenje nafte su pale na nivoe koji su poslednji put viđeni kada su cene "crnog zlata" bile 100 dolara za barel.

pročitajte još

Rastu cene NAFTE

Autor: Tanjug

#Blumberg

#cena nafte

#cene rastu

#džo bajden

#fjučersi