Dobitnik nagrade James Dyson

Kupka za vaše testise je upravo osvojila nagradu James Dyson, međunarodna nagrada koja slavi dizajn i inženjering - i ide dalje na međunarodni nivo takmičenja.

Kreirana od strane nemačkog diplomca Rebeke Vais, uređaj nazvan Cosco je opisan kao baziran na ultrazvuku, bezhormonalni i privremeni kontraceptivni aparat za kućnu upotrebu. Ideja je da korisnik raširi svoje noge, uzme svoje porodične dragulje i stavi ih unutar uređaja, nakon što ih napuni vodom i zagreje do određene temperature. Testisi se potom pogađaju ultrazvukom na nekoliko minuta, da bi se suzbila spermatogeneza.

Veis je radila sa mladim muškarcima u radionicama da bi detaljno mogli da otkriju šta to tačno treba muškarcima i, naravno, da bi utvrdili najidealniju argonomiju testisa. Nakon osvajanja nagrade, sledeći korak joj je testiranje praktičnosti uređaja za široku proizvodnju kao i sakupljanje novca za klinička testiranja.

Ideja da se koristi ultrazvuk kao kontraceptivno sredstvo nije došla niotkuda. Zapravo je stara nekoliko decenija i pominje se od 1977. godine kada je tim naučnika pokušao da utvrdi da li ultrazvuk deluje kontraceptivno na mačke, pse, majmune i ljude. Kako se navodi u studiji:

Kod svih tretiranih životinja, kao i kod ljudskih pacijenata, rezultati su pokazali da ultrazvuk značajno suzbija spermatogenezu - bez ikakvog negativnog efekta na ćelije ili na nivo testosterona u krvi.

Skore studije su otkrile da tretman može biti izvodljiv u kontekstu kontracepcije, jedini šroblem bi bili muškarci koje bi bilo teško naterati da redovno dolaze na preglede i da idu kod doktora poput žena koje idu redovno kod ginekologa. Kako navodi Džef Spiler činovnik iz Agenicije za Međunarodni razvoj:

Najidelanije bi bilo da metodika bude efektivna posle samo jedne posete doktoru, jer se mnogi ljudi neće vratiti na sledeći tretman.

Uređaj, iako još u ranom stadijumu razvitka, ima prednost praktičnosti. Vi možete bilo gde i očas posla da spremite vaše porodične dragulje za goste. 🤭🤭🤭

Autor: redportal.rs

#kontracepcija

#medicina

#za muškarce