Vođa Severne Koreje Kim Džong Un rekao je da je situacija s hranom sve napetija

Najugroženiji stanovnici Severne Koreje u opasnosti su od gladi jer se ekonomija pogoršava zbog blokade usled koronavirusa, a sankcije UN -a uvedene zbog nuklearnog programa zemlje moraju se ublažiti, rekao je stručnjak UN -a za ljudska prava.

U junu je državna televizija izvestila da se Severna Koreja suočava s krizom hrane, upozoravajući da se zemlja sa oslabljenim poljoprivrednim sektorom više ne može nositi sa ishranom svog stanovništva. Istog meseca, vođa Kim Džong Un rekao je da je situacija s hranom sve napetija.

- Severnokorejci se svakodnevno bore za dostojanstven život, a pogoršanje humanitarne situacije moglo bi prerasti u krizu - rekao je Tomas Kintana, specijalni izvestilac UN za ljudska prava.

Naglasio je da bi ova ograničenja trebala biti ublažena kako bi se zaštitile najugroženije zemlje pred akutnom nestašicom hrane.

- Najugroženija deca i stariji su u opasnosti od gladovanja - rekо je Kintana.

Prema njegovim rečima, sankcije koje je uveo Savet bezbednosti UN treba preispitati i ublažiti tamo gde je to potrebno radi olakšavanja humanitarne pomoći. Izveštaj dolazi otprilike tri meseca nakon što je Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu rekla da se Severna Koreja ove godine suočava sa nedostatkom hrane od oko 860.000 tona i da bi mogla da se suoči sa ozbiljnim periodom nestašice.

Pjongjang se drži dalje od razgovora o svom nuklearnom programu nakon neuspeha drugog samita Kima i tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trаmpa u Hanoju i odbacuje napore Južne Koreje da oživi dijalog.

Autor: redportal.rs

#Severna Koreja

#UN

#hrana

#nestašica

#sankcije