Podmornica oštećena i više mornara povređeno

Dramatičan događaj zadesio se u Južnom Kineskom moru, američka nuklearna podmornica je oštećena nakon kolizije u moru. Najproblematičnije od svega, prema izveštaju mornarice SAD, niko ne zna u šta je udarila podmornica. Sudar je označen da se dogodio sa neidentifikovanim objektom, i da je izazvao više povreda među mornarima - sama podmornica trenutno plovi punom parom za bazu Guam, gde će proći kompletnu analizu i testove za oštećenja.

Kako navode vesti, mornarica SAD je zvanično potvrdila da se USS Coneccticut sudario sa neidentifikovanim objektom oktobra 2. dok je vršila operacije u međunarodnim vodama u indo-pacifičkom regionu.

Pored štete i povreda, događaj je još više podigao međunarodnu tenziju u regionu - mesto gde se dogodila nesreća je epicentar najvećih teritorijalnih pretenzija na svetu. Kineski zvaničnici su izrazili veliku zabrinutost zbog nesreće i zahtevaju da se da više informaciju u vezi sa razlogom prolaska, stanjem i mogućnosti da je došlo do curenja nuklearnog materijala u region.

Prema izjavi mornarice SAD, podmornica je u stabilnom i sigurnom stanju i njen nuklearni reaktor nije afektiran sudarom i radi u punom kapacitetu.

Autor: redportal.rs

#Amerika

#Guam

#Južno Kinesko More

#Nuklerana

#Reaktor

#SAD

#kina

#kolizija

#neidentifikovani objekat

#podmornica

#povrede

#sudar