Nakon nedelja masovnih protesta u Belorusiji, Lukašenko inaugurisan bez prethodne najave

Aleksandar Lukašenko potvrdio je svoj šesti mandat kao novi/stari predsednik Belorusije. Zanimljivo je da ova ceremonija nije prethodno najavljena. Sumnja se da nije zbog rezultata poslednjih izbora, koji su bili uzrok širokom narodnom protestu protiv autoritarnog lidera.

Beloruska državna medijska agencija Belta, objavila je da su na polaganju zakletve u Minsku bili prisutni brojni vladini visoki zvaničnici, poslanici i predstavnici medija.

Dan mog stupanja na mesto predsednika je dan ubedljive i sudbonosne pobede. Mi nismo samo birali predsednika naše države, već smo branili naše vrednosti, mir, suverenitet i nezavisnost.

Lukašenko je krajem avgusta napunio 66. godina, od kojih je čak 26 na vlasti. U toku drugog predsedničkog mandata je raspisao referendum (2004. godine) koji mu je omogućio da više od dva puta bude izabran za predsednika.

Na poslednjim izborima održanim 9. avgusta, Lukašenko je osvojio 80% glasova, a njegova glavna protivkandidatkinja, Svetlana Tihanovskaja, 10 procenata. Tihanovskaja nije priznala ove izbore kao legitimne, kao ni desetine hiljada ljudi na ulicama gradova Belorusije.

Tihanovskaja se danas nalazi u Litvaniji u koju je otišla zbog straha od represije. Takođe, brojni politički akteri pre beloruske opozicionarke su bili hapšeni što je jedan od glavnih Lukašenkovih metoda za njihovo sprečavanje da izađu na izbore.

Predsedničke izbore u Belorusiji su za nelegitimne proglasili SAD, članice Evropske unije, kao i države koje imaju status kandidata za ulazak u EU, među kojima se nalazi i Srbija.

Autor: Yuras Karmanau / redportal.rs

#Belorusija

#EU

#Evropska unija

#Inauguracija

#Izbori

#Litvanija

#Lukašenko

#Predsednik

#SAD

#Srbija

#Tihanovskaja