Uhapšeni nakon što su prodali informacije tajnom agentu

Džonatan Tobi (42) i njegova supruga Dajana (45) iz Anapolisa u Merilendu, koji se sumnjiče za špijunažu, uhapšeni su u subotu u Zapadnoj Virdžiniji, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

Njih su uhapsili pripadnici FBI i Mornaričkog servisa za kriminalne istrage (NCIS), prenosi CNN.

Oni su navodno pokušali da podatke o dizajnu nuklearne podmornice prodaju osobi za koju su mislili da predstavlja drugu zemlju, ali, ta osoba je zapravo bila tajni agent američkog Federalnog istražnog biroa (FBI). Optuženi Džonatan Tobi radio je u programu američke mornarice za nuklearni pogon i imao je bezbednosnu dozvolu za pristup poverljivim podacima o dizajnu nuklearnih podmornica i njihovih reaktora. Kako se navodi u optužnici, on je još u aprilu 2020. poslao pismo predstavnicima druge države sa delom poverljivih podataka.

- Prosledite ovo pismo vašoj vojnoj obaveštajnoj službi. Ovo nije prevara - napisao je Džonatan.

U sudskim dokumentima se navodi da je on nekoliko godina sakupljao informacije, kako niko ne bi posumnjao.

- Prošvercovao sam po nekoliko stranica u isto vreme kroz bezbednosne punktove - napisao je Tobi.

To pismo su presrele američke bezbednosne službe pre nego što je stiglo zemlji kojoj je upućeno, a koja nije identifikovana u sudskim spisima. Prikriveni agent FBI potom je stupio u kontakt sa Tobijem i dogovorili su se da mu on prosledi ostale poverljive podatke u zamenu za plaćanje u kriptovaluti. Agent je Tobiju u junu ove godine isplatio oko 10.000 dolara u kriptovaluti. Tobi i njegova supruga otputovali su potom u Zapadnu Virdžiniju, gde je Tobi ostavio memorijsku karticu sa podacima u sendviču sa puterom od kikirikija kako bi je njegov kontakt preuzeo. Potom je agentu poslao šifru za otključavanje kartice u zamenu za 20.000 dolara u kriptovaluti, pa se FBI uverio da se zaista radi o poverljivim podacima o reaktorima nuklearnih podmornica. Usledila je još jedna razmena podataka, a prilikom treće, Tobi i njegova supruga su uhapšeni.

Tokom meseci prepiske sa osobom za koju je verovao da je predstavnik druge države, Tobi je bio nepoverljiv i izbegavao je da se sretne sa njom kako ne bi upao u zamku. Kao pseudonim je koristio ime "Alice" u svim prepiskama. Nakon što je zadobio Tobijevo poverenje, agent je pokušao da ga ubedi da se lično sastanu, ali je on bio zabrinut da će biti uhvaćen. Agent je predložio da on samo ostavi paket na lokaciji po njegovom izboru. U martu 2021.

- Zabrinut sam da me dogovor o ostavljanju paketa na dogovorenoj lokaciji čini veoma ranjivim. Ako druge zainteresovane strane posmatraju lokaciju, neću moći da ih identifikujem - navodno je napisao Džonatan.

Agent FBI uspeo je da ga ubedi da zaista predstavlja drugu državu tako što mu je rekao da će na zgradi ambasade na Dan sećanja na Amerikance poginule u ratovima videti signal i rekao kakav će taj signal biti. Nije objavljeno o kakvom signalu se radi, niti kako je FBI sa ambasadom dogovorio da pokažu taj signal, piše RT.

Par je sada optužen u skladu sa američkim Zakonom o atomskoj energiji da je počinio dva akta špijunaže u vezi sa podacima kojima je pristup ograničen. Ne zna se da li je par zadržao pravnog savetnika.

Autor: telegraf.rs

#Mornarica

#SAD

#Tajni agent

#bračni par

#nukelarne tajne