Portparol Kremlja naglasio da postoje nove rute za dopremanje gasa koje savršeno funkcionišu

Rusija ima potencijal da poveća isporuke gasa u Evropu, ali to zavisi od komercijalnih sporazuma, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov u razgovoru s novinarima.

Na pitanje da li povećanje isporuka zavisi od pokretanja gasovoda Severni tok 2, zvaničnik Kremlja je odgovorio negativno.

- Sada postoje i druge rute koje su alternativa ukrajinskom tranzitu, a koje savršeno funkcionišu i mnogo su tehnološki naprednije i ekološki prihvatljivije - naglasio je Peskov, prenosi agencija Tass.

On je podsetio da je o tome u sredu govorio i ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku o energetskom razvoju.

- Dakle, potencijal za povećanje isporuka gasa postoji, sada sve zavisi od zahteva, od ugovornih obaveza i komercijalnih ugovora - zaključio je Peskov.

Povodom konstatacije Peskova o alternativnim transpostnim rutama za snabdevanje Evrope gasom, podsećamo da su prošle nedelje potekle prve količine ruskog gasa preko Srbije ka Mađarskoj gasovodom Balkanski tok, koji je nastavak cevovoda Turski tok.

Putin je na jučerašnjem sastanku podržao inicijativu potpredsednika vlade Aleksandra Novaka da se povećaju isporuke gasa na tržište zbog rasta cena energetskih operatera u Evropi.

Foto: Tanjug AP

Novak je predložio isporuku dodatnih količina gasa za trgovanje preko berze u Sankt Peterburgu. Ocenio je da bi to mogao da bude jedan od faktora koji će uticati na stabilizaciju stanja na tržištu gasa.

Krajem septembra 2021. godine, zalihe gasa u evropskim skladišnim objektima su pale na višegodišnje rekordno niske nivoe, navodi Tass, dodajući da je na zalihama, prema proceni Gasproma, tada bilo 20,5 milijardi kubnih metara gasa manje nego prethodne godine.

Cena gasa u Evropi je juče dostigla istorijski rekord od 1.900 dolara za 1.000 kubnih mertara. Jutros je na Evropskoj interkontinentalnoj berzi (ICE) pala na 973 folara, da bi na trgovanju rano popodne ponovo krenula da raste premašujući nivo od 1.200 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

Autor: Tanjug

#Dmitrij Peskov

#gas

#isporuka gasa