Vakcina koja je prošla opsežna klinička ispitivanja ima ograničenu efikasnost

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučila je široku upotrebu prve vakcine protiv malarije u nadi da će tako spasiti živote desetine hiljade dece u Africi svake godine.

Generalni direktor SZO dr Tedros Adanom Gebrejesus pozdravio je početak primeme vakcine kao "istorijski dan" i rekao da bi posle uspešnog pilot programa u tri afričke zemlje, RTS,S vakcina mogla da bude primenjena u mnogo više zemalja.

- Karijeru sam počeo istražujući malariju i čeznuo sam za danom kada ćemo dobiti efikasnu vakcinu protiv ove drevne i užasne bolesti. Danas je taj dan, istorijski dan. Danas SZO preporučuje široku upotrebu prve vakcine protiv malarije na svetu - rekao je on novinarima u Ženevi.

RTS,S vakcinu, poznatu i kao moskviriks, razvio je britanski farmaceutski gigant GSK i dobilo ju je više od 800.000 dece u Gani, Keniji i Malaviju od početka pilot programa 2019. godine.

Vakcina koja je prošla opsežna klinička ispitivanja ima ograničenu efikasnost, sprečava malariju u 39 posto slučajeva i teške oblike bolesti u 29 posto slučajeva među decom.

Studija objavljena u avgustu, koju je sprovela Londonska škola higijene i tropske medicine pokazala je da kada mlađa deca dobiju i RTS,S i lekove protiv malarije, efikasnost skače na 70 posto smanjenja hospitalizacije ili smrti.

- Ova vakcina uz već postojeće alate za sprečavanje malarije može da svake godine spasi desetine hiljada mladih života. Vakcina je bezbedna, značajno smanjuje teške oblike malarije i procenjujemo da neće biti skupa - rekao je direktor SZO.

Autor: kurir.rs

#Afrika

#SZO

#Vakcina