Semafor koalicija na pomolu

Dve stranke koje su nakon parlamentarnih izbora u Nemačkoj prošlog meseca važile kao one koje će verovatno formirati vladajuću koaliciju saopštile su danas da će razgovarati o mogućoj novoj vladi pod vođstvom Socijaldemokrata levog centra.

Ako na kraju bude postignut sporazum, što je daleko od izvesnog, on bi poslao demohrišćanski blok desnog centra odlazeće kancelarke Angele Merkel u opoziciju nakon 16 godina na čelu najveće evropske ekonomije.

Iako se to sada čini najverovatnijim ishodom, ovakvi razgovori samo su prvi od nekoliko koraka ka stvaranju nove koalicione vlade u Nemačkoj. Oba potencijalna mlađa partnera Socijaldemokrata, Zeleni i Slobodne demokrate, rekla su da koalicija sa CDU nije na stolu.

Nemački izbori održani 26. septembra učinili su 2 stranke verovatnim neizostavnim delom buduće nemačke vladajuće koalicije. Radi se o Zelenima, koji su zauzeli 3. mesto, i Slobodne demokrate, koji su zauzeli 4. mesto. Te 2 stranke mogle bi se za formiranje parlamentarne većine udružiti ili sa Socijaldemokratama, koji su tesno pobedili na izborima sa odlazećim vicekancelarom Olafom Šolcom kao svojim kandidatom za najviši položaj, ili sa koalicijom CDU/CSU sa druge strane.

Zeleni tradicionalno naginju ulevo, dok su se Slobodne demokrate uglavnom do sada udruživale sa Unijom. Sve četiri strane održale su međusobne bilateralne sastanke poslednjih dana.

Dok nova vlada ne bude uspostavljena, Merkel će ostati na dužnosti privremeno.

Zeleni su danas saopštili da su predložili Slobodnim demokratama održavanje trostranih razgovora sa Socijaldemokratama. Čini se da ta kombinacija nudi „najveća preklapanja u pogledu sadržaja“, mada postoje „značajna otvorena pitanja i razlike“, rekao je Robert Habek, jedan od lidera Zelenih.

Nešto kasnije, Slobodne demokrate su rekle da su prihvatile ovu ponudu, iako je njihov vođa, Kristian Lindner, zvučao opreznije u ranijim izjavama.

- Naša stranka će ući samo u vladu centra koja će raditi na jačanju vrednosti slobode i dati pravi podsticaj za obnovu naše zemlje - rekao je Lindner.

Lindner je pre 4 godine odustao od učešća u vlasti nakon višenedeljnih pregovora o mogućoj koalicionoj vladi sastavljenoj od Slobodnih demokrata, Zelenih i koalicija CDU/CSU, sa kancelarkom Merkel na čelu. On je sada rekao je da će merilo njegove stranke biti ono s kim može da sprovede većinu svog političkog programa.

Ali uprkos relativnoj bliskosti njegove stranke Hrišćansko-demokratskoj uniji, primetio je da se „o jedinstvu te stranke i njenoj spremnosti za upravljanje raspravlja u javnosti“.

Postavlja se pitanje da li je CDU nakon najgoreg rezultata u istoriji spreman da sa svojim liderom Arminom Lašetom na čelu preuzme odgovornost za upravljanje Nemačkom.

Predsednik liberala Lindner je rekao da je za četvrtak zakazao trostrani sastanak sa Šolcom.

- Glasači su nam dali mandat da zajedno sastavimo vladu, a trenutna istraživanja iznova pokazuju da je to volja građana ove zemlje. Na nama je da to sprovedemo - izjavio je Šolc, koji ne krije pretenzije na kancelarsku poziciju.

Takva vlada, dodao je, trebala bi doneti "neophodnu modernizaciju" Nemačke, "osigurati da se klimatske promene brzo zaustave i podići nivo i značaj poštovanja u našem društvu".

Mnoge prepreke još moraju biti prevaziđene pre nego što se uspostavi nova vlada, što bi moglo potrajati nedeljama ili mesecima. Zeleni bi, logično, želeli da borbu protiv klimatskih promena stave u središte agende nove vlade. Slobodni demokrati protive se povećanju poreza i popuštanju strogih nemačkih pravila o povećanju javnog duga, dok Socijaldemokrate i Zeleni žele da povećaju poreze za one sa najvišim prihodina i povećaju minimalnu platu.

Kao i Lindner, i lider Zelenih Habeck je naglasio da vrata koalicije sa Unijom nisu potpuno zalupljena.

- Videli smo da se Unija zaista potrudila - rekao je on, ali razlike njegove stranke sa blokom desnog centra su značajno veće u odnosu na liberale.

Lašet je rekao da njegova stranka poštuje odluku Zelenih i Slobodnih demokrata. Ali dodao je da smo „spremni kao sagovornici“.

Ako ne postoji sporazum o trojnom savezu, matematički je moguće ponoviti odlazeću „veliku koaliciju“ bloka Unije i socijaldemokrata, iako ovaj put sa obrnutim ulogama i Šolcom kao kancelarom. Ali nijedna strana to ne želi, tako da je to trenutno najmanje verovatna opcija.

Autor: redportal.rs

#jamajka koalicija

#naslednik merkel

#novi kancelar

#olaf šolc

#šolc kancelar